Хотел Замъка Царево

Протести в столицата заради плажът Корал!

За едно от най-невероятните места по Южното Черноморие, вече 15 години се водят борби. Държавните и местни власти не могат да се справят с огромните инвеститорски интереси, защото преобладават корупция, алчност, манипулации и лъжи. Ескалиралото напрежение доведе до простести в Столицата. Възникнаха безброй въпроси:

- Кой стопанисва плажа?;

- Защо доброволци го почистваха миналата година след хилядите туристи няколко пъти?;

- Защо не се спази обещанието да се превърне в екоплаж?;

Вчера следобяд министерството заявява, че "Корал" няма нито наемател, нито концесионер.

Процедурата за екоконцесия миналото лято била прекратена заради несъответствия между финансовите параметри на подадените оферти. Оказва се, че едновременно с нея, са обявили и друга такава - за наем от пет години и въпреки обжалването в съда, тя е приключена през ноември с избран кандидат. Именно същата отново се обжалвала и делото е насрочено за 15 март  2016 година.

От своя страна  Сдружението „ Да спасим Корал” реагира веднага и последва протест пред МРРБ. Те смятат, че плажът вече е в ръцете на спечелилия процедурата за петгодишния наем и се прикрива. Твърденията им са, че по едно и също време, в рамките само на месец април 2015 г., МРРБ пуска две различни процедури за плажа Корал за едно и също нещо - наем за 5 години и концесия за 15 години. Наемът може да бъде отменен само, ако концесията е влязла в сила. Има още един факт, а именно, че министър Лиляна Павлова пуска процедура за наем за 5 години, а не за 1 година, тъй като нейният "основен мотив" е през летния сезон на 2015 г., плажът да има наемател.

На 8 април 2015 г. е издадена заповед за наем на плажа "Корал" за 5 години, но след като стана скандала с излетия не-бетон на к-г Юг, на 15 април, министъра Лиляна Павлова, като защитна реакция, обяви процедура за т.н. „екологична концесия“. Въпреки това процедурата за наема си остана валидна. На нея се явиха 3 фирми, 2 от които на Сава Чоролеев.

От „Да запазим Корал“обжалваха тази процедура  и благодарение на това, на 31 май 2015, "Корал" , беше обявен за неохраняем плаж и остана така през летния сезон на 2015 г. Обещаната процедура за екоконцесия, която стартира, беше внезапно прекратена. След безброй скандали, на 05.11. МРРБ определя  победителя в конкурса за наем на плажа "Корал" – дружеството „ Клио Холидейс”, свързано със Сава Чоролеев, който притежава  45 декара земя непосредствено до "Корал" и ПУП за ваканционен комплекс.

Само времето ще покаже каква ще е съдбата на плажът "Корал". До тогава протестите ще продължат, както и скандалите.
Идната седмица протестиращите ще очакват коментар по казуса и на кмета на община Царево- инж. Георги Лапчев.

                                                                                                                                                                                                                                                 Източник: strandjanews


Начало /  / Протести в столицата заради плажът Корал!