Хотел Замъка Царево

Откриха съкровище от монети и накити край село Бродилово

Приключва третият сезон от проучването на археологическия обект в м.“Пастич“, с.Бродилово. Екипът от докторанти и студенти е ръководен от Деян Дичев и консултиран от Даниела Агре - НАИМ-БАН. С най - значим научен резултат е откритото тази година съкровище от сребърни тетрадрахми на Маронея, Одесос, Тасос, бронзови монети, сребърни гривни и обеци. В укрепения владетелски дом вероятно е живял местен парадинаст, владеещ този район на Странджа. Домът е унищожен от пожар. Именно този пожар е спомогнал да се съхрани много важна информация и да изясним последните моменти от живота на обитателите му, разказват археолозите. Огромното количество стенни мазилки, които са се срутили в помещенията, са ги консервирали в продължение на 2200 г. В отлично състояние са запазени над 100 керамични съда, оръдия на труда и оръжия.
Проучванията на този обект, както и владетелския дом край Синеморец, разтварят една от най-неясните страници от историята на Древна Тракия - периода ІІ-І век пр.Хр. В този период, на фона на военните конфликти между Рим и Понтийското царство, в Странджа се оформя едно от най-мощните и значими тракийски царства - Астейското. По богатството на материалите открити в Бродилово и съкровищата от Синеморец археолозите констатират, че Странджа планина е играела важна роля в политическото и икономическото пространство на тракийското царство.
Проучванията през сезона са финансирани от Министерство на културата, община Царево и международната фондация „Хоризонти“. Находките ще постъпят във фонда на Общински исторически музей – Царево.


Начало /  / Откриха съкровище от монети и накити край село Бродилово