Хотел Замъка Царево

Открита е златна монета на Юстин І в град Ахтопол

Община Царево и Министерство на културата финансираха проучването на Късноантична и средновековна крепост в гр. Ахтопол.

Д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей при БАН беше ръководител на екипа. Множество доброволци от България, Холандия и Канада взеха участие в разкопките.
Основната цел на археолозите беше цялостното проучване на северната порта на крепостта Агатополис. За два месеца бяха разкрити външното лице на северната порта, вътрешността на двете фланкиращи кули, антична сграда от периода на Късната римска империя, некропол от Късното средновековие, както и опожарени сгради от началото на ХХ век.

Каменната сграда се оказа най-интересна. Тя е опожарено късно римско жилище, което показва каква е била съдбата на римския Ахтопол в периода на Великото преселение на народите, когато хуни, готи, вандали и други народи започват да опустошават Източната римска империя, след средата на ІV век. От находките, най-интересни са стъклени съдове, глинени лампи, множество монети, луксозни блюда, както и флакони за парфюми.

Най-важният резултат постигнат през 2015г. според археолозите е стратиграфският анализ, на базата на който с голяма точност се датират строителните периоди на крепостта. Открита е златна монета на император Юстин І (518-527). Монетата е изключително добре запазена, не е била в обръщение, тъй като все още е с производствения си гланц, което означава, че тя е отлично доказателство за изграждането на крепостта в началото на VІ век. Многобройните монети на императорите Юстиниан І (527-565) и Маврикий (582-602) са от втория строителен период - третата четвърт на VІ в.

                                                                                                                                                                                                 Източник: strandjanews


Начало /  / Открита е златна монета на Юстин І в град Ахтопол