Хотел Замъка Царево

Смъртността при пчелите драстично намалява!

Според Манол Тодоров, който е един от лидерите в пчеларството на Странджа и собственик на пчеларска ферма в гр. Царево, смъртността при пчелите драстично е намаляла в сравнение с изминалата година 2015. Тогава резултатите са показвали 60% смъртност, а сега макар и все още февруари, фатални последици за пчелните семейства няма, тъй като процента е спаднал едва на 1-2%.

В интервю, г-н Тодоров, който  се занимава с отглеждане над 15 години на пчели и е съосновател на традиционният Фестивал на манов мед, казва, че продадените количества мед са били задоволителни за колегите му на цена от 8-8.50лв за килограм на едро.

Миналата година се беше стигнало до там, че търговците бяха излезнали на протест в гр. Царево и изсипаха продукцията си в знак на недоволство. Тази година нещата вървят към подобрение, тъй като Министерството на земеделието и храните, и всички институции, отговарящи за пчеларският сектор си вършат работата.

До края на месец февруари се очаква сертифициране на Странджанският манов мед, който ще се превърне в защитен продукт по географско указание. С други думи медът ще се рекламира като продукт с високо качество, цената му ще се увеличи, степента на защита и контрол ще стане още по-висока.

Традицията по провеждане на събитие за мановият мед в Царево продължава и тази година. Това е една от емблемите на курорта и атракция за туристите.

От 01.08-10.08 Царево ще бъде столицата на мановият мед.

                                                                                                                                                                                                                                                  Източник: strrandja news


Начало /  / Смъртността при пчелите драстично намалява!