’отел «амъка ÷арево

»зложба в Ѕургас по случай 3 март

 расотата на българската носи€ ще бъде представена в Ѕургас в ден€ на Ќационални€т празник 3 март.

ўе могат да се вид€т мъжки и женски носии на различните етнографски области в Ѕългари€ - ћизи€ (—еверна Ѕългари€), Ўоплука, “раки€ и др.

¬ 13:00ч в културен център "ћорско казино" ще бъде открита изложбата и бургазлии, както и всички от района ще могат да се запозна€т от близо с традиционни€т за —транджанска област обичаи "ѕаликош". “ова ще бъде възстановка на едноименни€ танц по случаи —ирни «аговезни. »мето на обича€ "ѕаликош" идва от запален кош със слама, вдигнат високо от мъжете с помощта на прътове, а около него се завърта гол€мо кръшно хоро.
≈кспозици€та гостува в Ѕургас със съдействието на »нститута за етнологи€ и фолклористика с етнографски музей при ЅјЌ, ќбщина - Ѕургас и ѕ‘ј "—транджа".

–азнообразието и красотата на традиционните български носии ще бъдат демонстрирани с ревю на 10 мъжки и 10 женски копи€ на автентичните костюми от големите етнографски области, както и от по-малките етнографски региони в Ѕългари€ - —офийски, √раовски, —еверн€шки, —транджански, ѕишмен-кешански, “ракийски, √ерловски, ≈ркечки и др.

ќфициалните чествани€ на 138-годишнината от ќсвобождението на Ѕългари€ ще започнат в 11.30 часа на 3-и март на площад "јтанас —иреков" с ритуал по издигане на национални€ флаг, флаговете на ≈вропейски€ съюз и на ќбщина - Ѕургас.

¬ 12.00 часа пред ѕаметника на руските освободители ще бъдат отслужени заупокойна молитва и тържествен ритуал по полагане на венци и цвет€, отдаване на военни почести пред паметта и делото на хил€дите знайни и незнайни воини, загинали за българското национално освобождение.

ѕо същото време - 12.00 часа, ще се проведе шествие и ще бъдат поставени венци и цвет€ на паметната плоча на генерал јл. ћ. Ћермонтов на улица "Ћермонтов" є 15, на ѕаметника на руски€ лазарет и паметниците на българските възрожденци в ћорската градина.

                                                                                                                                                                                                                                        »зточник: chernomorie-bg

 


Ќачало /  / »зложба в Ѕургас по случай 3 март