Хотел Замъка Царево

Нестинарски танци привличат холандци в Странджа

На празника Св.Св Константин и Елена в село Българи ще има нестинарски танци. По стар стил празника е на 3 юни. Поради тази причина, повече от 50 туристи от Холандия са направили своите резервации още преди Нова година, с желанието да бъдат свидетели на нестинарските обичаи.

В центъра на село Българи, вече е направена подготовка за предстоящият празник. На площада е оформена клада, която ще гори през целият ден, за да може до вечерта да стане на огнена жарава.

За нестинарите, старото аязмо на "Влахов дол" е много важен енергиен център и поради тази причина на 25 май, те ще се съберат там, за да се заредят за предстоящият ритуал. Мястото е обект на доста легенди, затова и се почита толкова. То трябва да се посети в последната неделя на май месец. 

Светилище Голямото аязмо е в Природен парк Странджа. Това е свещено място, на което се прави тържествено шествие от жителите на 5 нестинарски села в Странджа:

- Кости;

- Българи;

- Граматиково;

- Кондолово;

- Сливарово;

Самото шествие се състои в неделята преди 3 юни. Освен местните жители, присъстват и много гърци от Северна Гърция, които също са нестинари. Ритуалите, тяхното правилно изпълнение, както и обредите се спазват от хилядолетия.

Местността Голяма аязма, която се намира във Влахов дол и е десен приток на река Велека, е едно от местата в Странджа, които се почитат най-много за нестинарска обредност. 

Легенди разказват, че наоколо е имало село, в което са живели само нестинари, но са се разселили с времето. 

Според странджанци, хорището при Голямата аязма е свещено за влизане в огън, защото в него са играли първите, посветени в тайнството на огъня. Изселените гръцки нестинари наричат и до днес мястото - Родина.

Източник:burgasdream

 


Начало /  / Нестинарски танци привличат холандци в Странджа