Хотел Замъка Царево

Разпети петък

Разпети петък е! Най-тежкият ден на Божият син и най-тъжният за Християнският свят. Днес Исус Христос е бил разпънат на кръст, за да изкупи греховете на човечеството. 
В днешният ден, всички християни отиват на църква, за да минат под плащеницата, с която е било покрито тялото на Исус, свалено от разпятието. Това е времето за душевно пречистване и осмисляне на пътя, по който е поела душата на всеки от нас.
Според историята, Божият син е трябвало да отговаря на въпроси, сочещи го за богохулство. Чрез юдейските закони, той бива обвинен в подготовка на бунт и самопровъзгласяване на титлата "Цар юдейски". 
След като тълпата крещи "Разпни го!", Исус бива предаден на войниците, които за присмех слагат на главата му трънен венец вместо корона и го повеждат към Голгота, което е последният му поет път по хълма. Там той е разпънат на кръст между двама престъпници и претърпява неимоверни страдания и изтезавания.
На Разпети петък всички хора са съпричастни към страданията на Исус Христос и поради тази причина, не се извършва никаква работа, а според църквата трябва да се спазва строг пост.


Начало /  / Разпети петък