Хотел Замъка Царево

Фестивал на зелениката

Странджанската зеленика е символа на Странджа! Тя е уникален и защитен вид, който се среща само в Странджа и в Кавказ! Красивите й цветове може да се видят през май и юни!

Този уикенд на 7 и 8 май ще се проведе Фестивал на зелениката в Странджа, който ще бъде 13-ти поред.

Ще бъдат организирани пешеходни преходи, спортни игри и фолклорни прояви.

Мероприятието ще се състои в село Българи, където всички гости могат да се потопят в автентичната атмосфера на планината, както и да се насладят на красотата на странджанската природа.

В събота на 7 май в 10:30ч, Фестивалът на зелениката ще бъде открит. Ще се направи водосвет и ще се изпълнят странджански народни песни със състави от Община Царево и Община Малко Търново, които са съорганизатори на фестивала.

В 13:00ч ще бъде поставено началото на туристическите преходи и още 5 предложени маршрута, като идеята е всички да минават през места с цъфнала зеленика.

За любителите на кулинарството е предвиден конкурс за ястия с коприва и лапад. Ще има и велоприключение, както и фотоконкурс: "Мистичното село Българи - тайнства през времето".

И в двата дни от фестивала ще бъдат отворени за посещение "Музеят на нестинарството" , "Църквата Св. Константин и Елена", както и "Коначето на нестинарите".

Организатори на събитието, освен Община Царево и парк Странджа, са и Изпълнителна агенция по горите, Югоизточно държавно горско предприятие.


Начало /  / Фестивал на зелениката