Хотел Замъка Царево

Влахол дол - уникално място

Вчера местността Влахол дол, която се намира в сърцето на Странджа планина, беше изпълнена с народна музика, песни, танци, гайди, тъпани и много посетители.

Мястото е мистично и човек отиде ли веднъж, отново се връща там.

На това място са се събирали нестинарите от пет села, а именно: село Българи, село Граматиково, село Кости, село Кондолово и село Сливарово. Обединявала ги е страстта им към жаравата!

Пътят до Влахол дол е тесен и типично горски, но това не попречи на стотици хора да посетят мястото и да видят ритуалният празник на Странджа.

Моментът, в който от баира се спуснаха символични пет нестинарски лъча, водени от мъже, носещи иконата на "Св. Константин и Елена", остана незабравим за всички посетители. За фон звучаха тъпани и гайди, а отстрани се виеше нестинарско хоро.

Всички хора бяха категорични, че мястото излъчва специална енергия, която те зарежда и има някакво вълшебство.

Лъчовете стигнаха до свещеният извор между буковите сенки на близкото дере "Голяма аязма". Според легендата, водата й има магическа и пречистваща сила.

Иконите бяха измити, за да бъдат поставени на свещеното място, на което хората запалиха свещички и се помолиха за здраве и благоденствие.

По този начин, традициите в Странджа са се запазили от години.

Източник: strandja news


Начало /  / Влахол дол - уникално място