Хотел Замъка Царево

Природната забележителност Пещера

Пещера "Махарата" е природна забележителност от 1973г и около нея има впечатляваща дъбова гора.

Поради местоположението й, което е зад кльона при турската граница, за да я посетите, трябва да се свържете с гранична полиция и да поискате разрешение.

Село Кости е най-близкото село до пещерата и е на разстояние от около 7.5 км, като за да се стигне до пещерата преходът е планински. 

По време на няколкочасовият преход, може да се видят вековни Странджански дъбове. По средата на прехода има заслон, на който можете да починете и да хапнете. Стигнете ли заслона, кльонът не е далеч.

В миналото, до този кльон е било невъзможно да се стигне, тъй като граничарите са стреляли без предупреждение. Поради тази причина туристите и до днес трябва да искат разрешение от граничната полиция с цел тяхната безопасност да бъде подсигурена, тъй като по пътя има дълбоки трапове, ръждясала бодлива тел и множествено капани.

Пещера "Махарата" е близо до Резовска река. Потънала е в дере, а над входа й се спуска малка река. 

Тази пещера е най-голямата в Странджа планина, но за нея се знае сравнително малко. ДЪлжината й е 244 м, денивелацията е - 23 м, а надморската височина е 199 м.

Според исторически данни, Махарата е древно тракийско светилище на богинята Майка. Изградено е от множество подземни галерии. Днес, тези галерии обаче, са засипани с камъни и може да се достигне единствено до главната галерия на пещерата.

Според легенда, под река Резовска има скрита галерия, водеща към Турция. Древните траки вероятно са добивали руда там.


Начало /  /  / Природната забележителност Пещера "Махарата"