Хотел Замъка Царево

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с патриарх Неофит

Светият Синод ще има представител в Националния съвет по туризъм. Предстои и в най-кратки срокове да бъде изготвено и сключено споразумение за партньорство между Българската православна църква и Министерството на туризма. Това бе договорено по време на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и негово Светейшество патриарх Неофит. В дискусията участие взеха и Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим и нач. отдел „Връзки с обществеността” на БПЦ Александра Карамихалева. Предвижда се на този етап представителят на Светия Синод в Националния съвет по туризъм да бъде без право на глас, но да има право да участва и да се изказва по време на заседанията. В дейността на Съвета могат да участват и други заинтересовани страни, съгласно правилника за дейността му.

Двете страни обсъдиха възможностите за популяризиране на свети места – храмове и манастири, чудотворни икони, свети мощи и др. православни светини и включването им в туристически пакети, както и на разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията от годишния и денонощния цикъл. Според представителите на Светия Синод в момента поклоническият туризъм не е достатъчно добре развит в нашата страна. „Надявам се на вашата подкрепа, за да можем заедно да идентифицираме значимите православни паметници и да развиваме културно-историческия туризъм, част от който е и поклоническият“, каза Николина Ангелкова.

Основен дял от поклоническия туризъм заемат руските граждани, според представителите на Светия Синод. В тази връзка бе обсъдена ситуацията на отлив на туристи от Руската федерация и мерките, които Министерството на туризма предприема, за да й противодейства. Николина Ангелкова информира, че съвместно с Министерството на външните работи е намерен начин за облекчаване на процедурите за издаване на визи за руските граждани и се ангажира да търси и допълнителни облекчения при поклонически туризъм.

Двете страни се обединиха около мнението, че трябва да бъде търсен механизъм част от постъпилите от туристически такси приходи да остават в конкретните туристически обекти и да се използват за поддържането и социализирането им с цел създаване на по-добри условия за туристите и за разработването на информационни материали. Ще се работи и за регламентиране използването на православните храмове с туристически цели, така че да не се нарушава редът, а информацията, която се поднася в храма на туристите да е коректна и съобразена с православните традиции. „В момента всеки може да упражнява професията екскурзовод, без да отговаря на някакви специфични изисквания. Затова работим за регламентиране на тази дейност и разчитам на вашата помощ, за да създадем правила за посещение и представяне на културно-религиозните ни паметници“, каза министър Ангелкова.

Договорено бе Светият синод да предостави списък със значими православни паметници и артефакти, които да бъдат фокус на тематични филми и други рекламни материали.


Начало /  / Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с патриарх Неофит