Хотел Замъка Царево

Кметът на Царево представи първия български 3D филм на София филм филм

3D шедьовърът „Стъпки в огъня” бе представен снощи от кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев пред публика на международния филмов фестивал София филм фест.

   Завладяващият филм “Стъпки в огъня” 3D се прожектира за първи път в Дом на киното София, а кметът на Царево инж.Лапчев, режисьора на филма Андрей Хадживасилев и ко-режисьора Мелъди Гилбърт запознаха гостите на София филм фест с тайнството на нестинарите от с.Българи, община Царево.
Салона не можа да побере желаещите да е насладят на филма, кметът Лапчев благодари на всички зрители, че уважиха събитието, а на екипа пожела бъдещи успехи пред журито на фестивала, както и това да е само първият такъв фестивал на който се участва.
    „Благодаря на целия екип за направата на това филмово наследство. Успели сте да създадете един филмов шедьовър, който да остане за нашите поколения. Най-важното е това, че успяхте да представите нестинарството през нова призма, призмата на актуалния 3D формат, и повярвайте ми – успяхте. Пожелавам на всички вас много успехи при всичките ви бъдещи участия на такива форуми.”- заяви от сцената кметът Лапчев.
    Като едно значимо българско културно наследство, признато и от Юнеско е важно да се знае, че нестинарството е много повече от „танц” в огъня. Това е двудневен ритуал, изпълнен с множество обреди от сутрин до вечер на 3-ти и 4-ти юни (Св. Константин и Св. Елена по стар стил), за които повечето хора не знаят. От лентата на българския режисьор Андрей Хадживасилев и американката документалист Мелъди Гилбърт ще може да научите още за най-видната нестинарка - баба Злата, за хората и нравите в малкото село Българи, сгушено в полите на Странджа планина.
За осъществяването на филма и постигането на максимален реализъм в 3D, операторът Божидар Симеонов използва специална 3D камера с 2 обектива, които заснемат отделен образ за лявото и дясното око. Така впоследствие в кино зала или у дома, посредством 3D екран с очила, всяко око вижда предназначения за него образ, създавайки триизмерна реалистична картина. За максимално удоволствие при гледане на филма ще допринася и оригиналният саундтрак от композитора Георги Стрезов. В студио бяха записани освен автентичните нестинарски мелодии и странджанските песни „Моми се събират, тръгнуват”, „Черней горо, черней” и „Мари Марийко”, с характерните като звучене за региона „писклива гайда“ и тъпан. Монтажист на филма е Васил Даскалов.
“Стъпки в огъня” 3D е съвместна продукция на филмово студио “Revive Vision” и Община Царево. Повече за филма, снимки и видео може да откриете в официалния уебсайт – www.stepsinthefire.com и на Facebook страницата - www.facebook.com/stepsinthefire.

   Андрей Хадживасилев е познат на родната публика с екстремния си документален филм “Паркур – начин на живот”, както и с множеството музикални клипове за български звезди от рок легендата Милена Славова до ексцентричните рапъри Румънеца & Енчев, и 100 Кила. Той е автор и на първия български 3D музикален клип „Така се събужда деня” на група Атлас.

   Melody Gilbert е носител на наградата за Американско независимо документално кино, автор на множество документални ленти. От три години живее и работи в България като преподавател в “Американският университет - AUBG” в Благоевград.

Източник: Община Царево


Начало /  / Кметът на Царево представи първия български 3D филм на София филм фест