Хотел Замъка Царево

Дванадесети Фестивал на мановия мед „Царево – царството на мановия мед“

Фестивал на странджанския манов мед и пчелен цветен пращец „Царево – царството на мановия мед“ ще се проведе в Царево от 1 до 10 август. Официалното откриване на дванадесетият поред фестивал е в 10:00 ч. на 1 август в центъра на Царево. На събитието ще присъстват министър Десислава Танева, кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев, Кирилка Янина, началник отдел „Пчеларство, мляко и интервенции”, Анна Петрова, гл. есперт мярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани”, Ирина Лазарова – директор на дирекция „Селскостопански пазарни механизми” (СПМ), Силвия Васлилева – началник отдел „Животновъдство и генетичен ресурс” и др.
Изложението се провежда всяка година. Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево. Фестивала на мановия мед ще продължи до 10 август в Царево.
Мановият мед се добива най-вече в Странджанския край, заради благоприятните климатични условия в този край на страната. Той се получава от маната по листата на дъба и липата, откъдето идва и името му „манов“. Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок, който изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност. Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в мед. Мановият мед е известен с полезните си свойства. Богат е на минерали, въглехидрати, витамини, монозахариди, фолиева киселина.

ПРОГРАМА:
01.08 -10.08.2015г.- гр. ЦАРЕВО

„ЦАРЕВО – ЦАРСТВОТО НА МАНОВИЯ МЕД”
Организатори: Община Царево, сдружение „Странджански манов мед”,
ОД „Земеделие” – гр.Бургас

1 август (събота)

- Централен площад гр. Царево
10:00 часа – Тържествено откриване на фестивала
- водосвет
- приветствие на официалните лица
- кратка музикална програма
- разглеждане на изложението

- Ритуална зала на Община Царево
11:15 часа – Пресконференция на организаторите и участниците във фестивала
11:30 часа – Среща на министър Десислава Танева с пчеларите и представителите на държавните институции
12:30 часа – Ирина Лазарова – директор на дирекция „Селскостопански пазарни механизми” (СПМ)
Кирилка Янина – началник отдел „Пчеларство, мляко и интервенции”
Анна Петрова – гл. есперт мярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани”, Дирекция „Животновъдство”
Силвия Василева – началник отдел „Животновъдство и генетичен ресурс”

2 август (неделя)

10:00 часа - Ваня Статкова гл. експерт дирекция „Директни плащания и схеми за качество”. Регистрация на Странджански манов мед като Защитено Географско Указание (ЗГУ).


Начало /  / Дванадесети Фестивал на мановия мед „Царево – царството на мановия мед“